Embereket nevelnek, akik vízilabdáznak

Embereket nevelnek, akik vízilabdáznak

  • Post category:Hírek

Beszélgetés egyesületünk edzőjével, Hargitai Attilával 

Hargitai Attila jövőre is több fronton küzd majd csapataival. Ő lesz az országos bajnokságban szereplő serdülő és ifjúsági fiúcsapat edzője, emellett pedig erre az utánpótlásra alapozva a felnőtt ob II-ben is indul csapatunk, melyet szintén ő irányít.

„A nyári felkészülés során a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk, a játékosoknak legyen visszajelzése a befektetett munkáról – kezdte szakvezetőnk. – Az eddigiek azt bizonyítják, hogy lehet ezekre a gyerekekre támaszkodni. Több taktikai elemet is gyakorlunk, főleg védekezésben. A cél, hogy rendezettebb legyen a védelem. Támadásban is vannak új elemek, de inkább szeretnénk az eddigieket továbbfejleszteni. Dinamikus támadójátékra törekszünk, szeretnénk ha a legtöbb játékos több poszton is bevethető legyen.”

Hargitai Attila szerint a felkészülése jól halad, a játékosok nagy része megértette, hogy fontos az edzés.

 

„A srácok nagy létszámban jelen vannak, becsülettel hajtanak is. Vannak hiányzók is persze, és olyanok, akiknek fejben kell még fejlődniük. A mi szerepünk a sportág tanításán túl az is, hogy az uszodán kívüli életben is megállják a helyüket. Ott is szükség van a csibészségre, vagányságra, de azt is tanítjuk nekik, hogy legyenek példák a saját korosztályuknak. Annak idején Kemény Ferenc, Kemény Dénes édesapja mondta, hogy nem vízilabdázókat kell nevelni, hanem embereket, akik történetesen vízilabdáznak, és szeretik ezt csinálni. Ezt a szemlélet szeretném én is alkalmazni. Örülök, hogy a nagy többség erre fogékony is” – folytatta az edző, aki szerint nem jelent akkor plusz terhet a fiataloknak az ob II-ben való szereplés.

„Ha minden hétvégén lenne meccs, más lenne a helyzet, de három-négy hetente ez nem jelent akkora megerőltetést, sőt, inkább segíti, esetleg gyorsítja is a fejlődést, hogy azért más tempóban, fizikálisan is erősebb – mégis csak felnőttek ellen küzdenek – csapatokkal kell megküzdeniük. Nem kell félni attól, hogy nem állják meg a helyüket, szerintem bátran támaszkodhatunk az utánpótlásra, melyet azért rutinos játékosok is kiegészítenek, így például edzőkollégám, a nyáron érkezett Truszka Levente is jelezte, hogy szívesen játszana az ob II-ben. Ezzel ő példa is lehet a gyerekek előtt” – mondta végezetül Hargitai Attila.