Vízilabda egyetemi szinten

Vízilabda egyetemi szinten

  • Post category:Vízilabda

Bár már korábban kapcsolatba került egymással a győri vízilabda és a Széchenyi István Egyetem, az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között tegnap írták alá a felek.

Az eseményen jelen volt Vári Attila, a magyar szövetség elnöke. A játékosként kétszeres olimpiai bajnok sportvezető elmondta: a magyar vízilabdázás mindig a tudományra épült.

„Igazán eredményesek a mi sportágunkban csak kiművelt fejjel tudtunk lenni, rengeteg korábbi pólós szerzett egyetemi diplomát, nem egy közülük orvosi, jogi területen tanult. Éppen ezért üdvözítő ez az együttműködés a győri klub és az egyetem között. Az itteni póló fejlődése töretlen, és hisszük, hogy a magyar vízilabda-család a jövőben így még sikeresebb tud lenni, és ha ez így lesz, abból a magyar póló is profitál majd.

Dr. Gyömörei Tamás, az egyetem testnevelési és sportközpont vezetője azt emelte ki, hogy Magyarországon is egyre nagyobb teret kap az egyetemi sport.

„Nálunk ez a fajta sporttámogatási rendszer nem igazán terjedt el, inkább az angolszász területeken van ennek gyökere, az elmúlt években azonban elkezdődött egy folyamat, hiszen miért ne lehetne átvenni azt, ami máshol nagyszerűen működik. Örömmel látjuk, hogy egyre több sportág ismeri fel ennek fontosságát, ráadásul azt is tapasztaljuk, hogy a családok felé már azt kell közvetíteni, hogy nem csak a sportban lehet és kell érvényesülni, a tanulás is legalább ennyire fontos és meghatározó. A kettős életpályamodell lehetőségével jelentősen meg tudjuk könnyíteni a sportágakba való behívását a fiataloknak, ami alapból egyébként nem egyszerű. Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy így nem kell választani a sport és az iskola között, a legmagasabb szinten sportolva is fel lehet építeni a a duális karriert” – fogalmazott Gyömörei Tamás.

Ábrahám Csaba, a Győri VSE elnöke azzal kezdte, hogy ahogyan az egyetem – még közlekedési és távközlési főiskolaként – folyamatosan, lépésről lépésre fejlődött, úgy fejlődik a győri vízilabdázás is.

„Bár a szerződést most írjuk alá, az egyetemmel már tavaly megkezdődött az együttműködés, az ob I-be feljutott női csapatunk és az ob II-es gárda is viseli az egyetem nevét. Eddig is sok támogatást kaptunk az intézménytől, nagyon örülünk, hogy most még szorosabbra tudtuk fűzni a kapcsolatot. Célunk Győrben, hogy minél több válogatottal járuljunk hozzá a magyar vízilabda sikereihez. Tavaly a tokiói olimpián a női szakág megszerezte első érmét, harmadik lett a csapat, bízunk benne, hogy a közeli és távoli jövőben győri játékossal meglehet az első aranyérem is, ahogyan a fiúvonalon is szeretnénk minél jobb játékosokat kinevelni” – fogalmazott az elnök.