A magyar vízilabda válogatott sikereinek köszönhetően egyre népszerűbb a vízilabda, fiúk-lányok, gyerekek-szülők körében egyaránt. De vajon milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy valakiből vízilabdázó legyen?

Hogyan kezdődik egy gyerek vízilabda-oktatása? Kell tudnia például úszni annak, aki beiratkozik?

Tudni kell, hogy még akkor is legalább fél – egy év csak a négy úszásnem tökéletes elsajátításáról szól, ha egy gyerek már valamilyen szintű úszástudással érkezik. Ahhoz bizonyos erőnlét, és komoly úszástudás kell, hogy valaki tudjon a vízben labdázni, taposni. Persze, hogy a gyerekek lelkesedését megtartsuk, játékosan azért kapnak a kezükbe labdákat, de igazi vízilabdázásról az első években nincs szó. Ez egyébként a gyerekeket kevésbé zavarja, inkább a szülők szoktak türelmetlenek lenni. Nálunk a cél, hogy a gyermek minél előbb vízilabdázáshoz elengedhetetlen, biztos úszás tudással rendelkezzen.

Hány éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel?

Magával a vízilabdával csak olyan 9-10 évesen kezdenek ismerkedni. Az úszást azonban előtte elkezdjük és természetesen játékos labdázások vannak a fiatalabbak részére is. Nagyon népszerű az un. OVIPLÓLÓ a gyerekek (4 – 5 éves) körében. Ezt tanmedenceiben oktatjuk, csupa-csupa játékkal. Még azok is észrevétlenül szoknak hozzá a vízhez, akik először idegenkednek. utánna sokkal könnyebben tudnak úszóitatóink haladni a gyerkőcökkel.

Az úszásnál fontos a speciális vízilabdás úszás elsajátítása!

A lányoknál ez az idő kissé későbbre tehető, bár a női vízilabda is rohamosan fejlődik

Milyen adottságú gyerekeknek való a vízilabda – mennyire látszik ezeknél a piciknél, hogy kiből lehet vízilabdázó?

Előny, ha valaki kicsit „husi”, az ilyen gyerekeknél, ha szorgalmasak, nagyon jól lehet az izomzatot fejleszteni; a nagyon vékony gyerekeket viszont borzasztó nehéz „felizmosítani”. Aztán „nagyon szeretjük” a balkezeseket – kevés a balkezes vízilabdás, pedig ezt a cseleknél, kapura lövésnél jól ki lehet használni. Aztán számít a magasság is – ha valaki nagyon pici termetű, abból valószínűleg nem lesz vízilabdás. És hát ezenkívül minden a szorgalom, a szorgalom, a szorgalom – ez a legfontosabb.

gyerek_vizilabdaA vízilabdások híresek arról, hogy nagyon figyelnek a tanulmányi elő menetelükre. A sok edzés megtanítja Őket a rendszerességre, az alaposságra, az igényességre. A játék során másodperc tört része alatt ezer, meg ezer döntést kell meghozni és azokat kontrollálni. Ez bizony nem megy magas fokú koncentráció nélkül.

A lányoknak is van lehetőségük vízilabdázni?

A lányok kis korban együtt edzenek, együtt játszanak a fiúkkal – a szabályok ezt 12 -13 éves korig lehetővé teszik. Bár a tapasztalatunk, hogy a kis-kamaszkorban a lányok már nem szívesen edzenek a fiúkkal ezért szervezünk nekik külön edzéseket is. A Győri VSE-nél kifejezett cél a női vízlabda, a szakág egyik bázisa akarunk lenni. Mindenképpen javasoljuk a lányoknak e szép sportágat, mert szép alakot formál, kicsi a sérülés veszélye ezek mellett a szabadban is lehet végezni.

Mivel jár, ha valaki „komolyan” vízilabdázik?

A tehetséges gyerekek szüleit természetesen mindig megkérdezzük, hogy tudják-e vállalni a magasabb szintű vízilabdázással járó terheket: a kevesebb szabadidőt, a sok utazást, az anyagi ráfordítást. Még több edzésre kell ugyanis járniuk, mint nálunk, sokszor a lakóhelytől távol eső uszodába, rengeteg a hétvégi meccs, és mindez pénzbe is kerül.

Mégis, mennyi edzéssel kell számolni?

A GyVSE Vízilabdásainál heti 5 edzést tartunk edzés. A edzéseket, az uszoda foglaltsága miatt, 16 órától 21 óráig osztjuk be. A Az Aqua Sportközpont 33 x 25 m –es medencéje, a vízilabda bázisa lett. Ahogy már írtuk korábban, általában egy év, mire úszásból megfelelő szintre jut valaki, és ekkor kezdheti a vízilabdázást. Ez úgy szokott működni, hogy tavasz elején elkezdjük a labdás foglalkozásokat a gyerekekkel, aztán a nyáron edzőtáborok, sport napközik vannak, ami elég nagy „löketet” szokott adni – ez után már szoktuk vinni őket kisebb tornákra, kupákra, 9 éves korukban versenyeztethetjük előkészítő bajnokságban, majd 10 éves korban már valamely bajnokságban játszanak.

Az edzőtáborok bentlakásosak, vagy napközis tábor jellegűek?

A bentlakásos a legjobb, de aki ezt anyagilag nem engedheti meg magának, az részt tud venni a kb. fele olyan költséget jelentő napközis jellegű táborokban. A lényeg mindkettőben az, hogy reggeltől délutánig vízben vannak a gyerekek, van napi három edzésük, és persze rengeteg szabadfoglalkozás, ami alatt szintén tudnak úszni, labdázni. Egy hét edzőtábor kötelező annak, aki már vízilabdázik.

Magukért az edzésekért mennyit kell fizetni?

Havi szolgáltatási díj szokott lenni az egyesületekben – nálunk ez elviselhető összeg ami az uszodai belépők árát is tartalmazzák. A szolgáltatástól függően differenciált.

Felszerelésből, gondolom, nem kell túl sok minden, főleg az úszáshoz?

Különösebb szerelést először nem kérünk, elég egy úszósapka, egy fürdőnadrág és egy törölköző. A pályát, kaput, a labdákat, és később a versenyekre a sapkákat, az egyen szerelést az egyesület biztosítja, de természetesen „jól jön” a szülői segítség.

Milyen veszélyei lehetnek a vízilabdának, és ezeket hogyan lehet kivédeni?

Minden sportnak van. A gyerekek be tudnak durvulni, főleg, mikor próbálják a védekezést tanulni, de nem jellemzőek a komolyabb sérülések, főleg a kicsiknél: esetleg megrúgják, vagy megkarmolják egymást a játék hevében.

Mi az, ami a gyerekeket megfogja a vízilabdában?

A labda, a labdázás. És rájuk is hat, hogy ez egy sikersportág. Nagyon szeretik azokat a foglalkozásokat, amikor vendégeket hívunk: olimpiai bajnokot, vagy elég csak egy ifjúsági bajnokot. Bejönnek, beszélgetnek, és álmodoznak, hogy „én olimpiai bajnok leszek”.

A Győri Vízisport Egyesület Vízilabda szakosztály 

Edzések az Aqua Sportközpontban  vannak!