Történelmet írnának az olimpián

Történelmet írnának az olimpián

Női Olimpiai Válogatott

Győrben edzett az olimpiára készülő magyar női válogatott. Az Európa-bajnok az olimpiáig edzőtáborozik Ausztriában, a Margitszigeten és az Egyesült Államokban, s lesz közös munka az ausztrálokkal is. Rangos tornán is részt vesz majd Bíró Attila együttese, aki tegnap nyilatkozott a Kisalföldnek.

Ausztriai edzőtáborba utazott tegnap a magyar női válogatott, mely az év elején Európa-bajnok lett, s ezzel kvótát szerzett a riói olimpiára. A csapat tegnap útba ejtette a győri uszodát, ahol több mint kétórás edzésen vett részt. Bíró Attila szövetségi kapitány együttese péntekig marad Heiligenblutban, ahonnan hazafelé tartva ismét vízbe száll majd az Aqua Sportközpontban. A szakember a tegnapi edzés után nyilatkozott lapunknak, s beszélt a felkészülésről.
„Múlt szerdán kezdtük a közvetlen olimpiai felkészülést, gyakorlatilag hat edzés van mögöttünk. Az biztos, a lányok láthatóan nagyon motiváltak, jól dolgoznak, biztos vagyok benne, hogy ez így is marad a rajtig hátralévő két hónapban. Most Ausztriában az erőnlét, az állóképesség javításán lesz a hangsúly, de természetesen a szárazföldi edzések mellett a vízben is dolgozunk majd. Ezenfelül pedig csapatépítő tréningek is szerepelnek a programban, mint a túrázás és a rafting” – kezdte a szövetségi kapitány, aki nem tart attól, hogy a csapat esetleg ne bírná el a nyomást.„Való igaz, a kazanyi vb-n elért kilencedik hely után kevésbé várta tőlünk a közvélemény az Európa-bajnoki címet, míg most EB-aranyérmesként nagyobb figyelem összpontosul ránk. Ugyanakkor a célunk az, hogy történelmet írjunk, s megszerezzük a magyar női vízilabda első olimpiai érmét, lehetőleg abból is minél fényesebbet. Aki viszont ilyen tervekkel vág neki egy világversenynek, annak számolni kell és fel kell tudnia dolgozni, hogy bizony van rajta teher. Nem féltem a lányokat, a többségük több világversenyt, köztük olimpiát is megjárt. Ha jól tudom, hárman nem szerepeltek még felnőttvilágversenyen” – fogalmazott Bíró Attila.
A magyar csapat az ausztriai edzőtábor után a Margitszigeten folytatja a felkészülést, majd az Egyesült Államokba utaznak a lányok. Itt a közös tréningek mellett három hivatalos mérkőzést (Miami, Connecticut, New York) játszik a csapat a világbajnok amerikaiakkal. A margitszigeti BENU-kupára a spanyol, olasz, ausztrál trió érkezik, majd utóbbi együttessel közös edzőmeccsek következnek, illetve Cegléden egy hivatalos összecsapás is a program része.Rióban augusztus 9-én játssza az első meccset a válogatott. A csoportban Spanyolország, Kína és az Egyesült Államok lesz az ellenfél, a másik ágon Olaszország, Oroszország, Ausztrália és a házigazda jogán Brazília szerepel.
„A mi négyesünket egy hajszállal nehezebbnek érzem, mégiscsak ott van a világ-, az Európa- és az Ázsia-bajnok, de ettől még a cél nem változott: szeretnénk érmet nyerni, így aki az utunkba kerül, meg kell próbálni legyőzni. Kellő önbizalommal rendelkeznek a lányok, mindenképpen optimista vagyok” – mondta végezetül Bíró Attila.