Szinkronúszás? Hogyan?

Szinkronúszás? Hogyan?

A szinkronúszásról

Kinek ajánljuk?

A szinkronúszás elsődlegesen női sportág. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti kecses, művészi mozgást, a zenét, az akrobatikát és a szép úszódresszeket.

Hány éves korban érdemes kezdeni? Kell-e úszástudás?

A sportolóknak biztos úszástudással kell rendelkezni. Minél korábban kezdi el a gyermek, annál könnyebb a hajlékonyság, lazaság fenntartása, kialakítása. Általában az óvodás kor végére, a kisiskolás kor elejére javasoljuk a kezdést, de a vízbiztosságnak meg kell lennie.

Mi kell a kezdéshez?

A kezdéshez elsősorban elhatározás kell, a felszerelésben semmi extra nem kell. Sima fürdőruha, köntös, papucs, úszószemüveg jó ha van és úszósapka, esetleg orrcsipesz ami a víz alatti mozgások végrehajtásában nyújt segítséget. A picik először csak ismerkednek az alapvető mozgásokkal, elemekkel.

Milyenek az edzések, mennyi időt vesznek igénybe?

Az edzések általában 1 – 1,5 órát vesznek igénybe, hétfőtől csütörtökig vízben vagyunk. Ezen kívül a haladóknak már van szárazföldi edzés is, ami balett órából, gimnasztikából és akrobatikából áll. Egy szinkronúszónak sokrétű képzésre van szüksége, hiszen alapfeltétel a kiemelkedő úszástudás, teljesítmény. Fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő tüdő kapacitásra, hiszen a gyakorlatok egy jó részét a víz alatt kell végrehajtani. Fontos a rugalmasság, hajlékonyság, az ügyesség a jó ritmus érzék, hiszen az összetett mozgásokat pontosan időzítve kell végrehajtani, összhangban a zenével és a csapattársakkal.

Kűr dressz, smink

Ezek csak a későbbi időkben kellenek, a kűr dressz nem csak egy szép viselet, hanem a kifejezés egy eszköze is. A koreográfusok minden apró részletre figyelnek egy – egy kűr megalkotásánál, dressz, smink, zene, alkat, tehát sok-sok összetevő

Miért ajánljuk a gyermeknek?

Nos, úgy gondoljuk, ha megnéznek a televízióban egy Európa, vagy Világversenyt, esetleg Olimpiát, a látvány magáért beszél. Izgalmas elegye az úszásnak, táncnak, akrobatikának. Kifinomult, összehangolt, kecses mozgások, igazi lányos alkat, egy szóval gyönyörű!

A szinkronúszás egy-egy olimpián a legnézettebb versenyek közé tartozik, nem ritka a 15 -20 ezer fős nézőközönség előtt lebonyolított döntő! A sportág népszerűsége az 1984-es Olimpia óta egyre növekszik.