Olimpiai bajnok úszó fogadta be

Olimpiai bajnok úszó fogadta be

Óriási lehetőséget kapott Hateier Mátyás, a Győri VSE 16 éves játékosa. Hétfőn utazik ugyanis az Egyesült Államokba, ahol három és fél hétig készülhet egy dallasi csapattal, mellyel San Franciscóban szerepel majd a bajnokságban. Érdekesség, hogy a befogadó család családfője az olimpiai bajnok Ryan Berube, aki 1996-ban, az atlantai olimpián a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként aranyérmet szerzett. Tavaly két hetet Barcelonában eltöltött egy vízilabda-táborban, de ez teljesen más lesz.

„A mostani volt a hetedik szezonom, nagyon szeretek vízilabdázni, és egy álmom valósul meg ezzel az úttal – kezdte a mosonmagyaróvári, de a győri Hild-iskolában tanuló Hateier Mátyás. – A pólós karrier úgy kezdődött, hogy a szüleim először csak azt szerették volna, hogy tanuljak meg úszni, jártam is Mosonmagyaróváron úszásoktatásra, de én azt annyira nem szerettem. Monoton volt kissé, ezért kértem, hogy keressünk valami köztes megoldást. Így kerültem a győri vízilabdásokhoz, és egyből megszerettem. Kemény volt, mert bár a két város nincs messze egymástól, sokat kellett ingázni. Azzal, hogy Győrben kezdtem a középiskolát, könnyebb lett egy kicsit a helyzet.”

A fiatal játékos a középiskola első évfolyamát végezte, angol nyelvi előkészítőre járt, és tavaly szeptemberben talán maga sem gondolta, hogy a nyelvtudásra nagy szüksége lesz ezen a nyáron.

„A klub vezetőedzőjének, Vogel Zsoltnak vannak kapcsolatai Amerikában, és onnan jelezték neki ezt a lehetőséget. A konkrét kiválasztást nem tudom, nekünk már kész tényként közölték edzőmmel, Hargitai Attilával, hogy nekem lesz lehetőségem erre az amerikai utazásra. Azt gondolom, ez vissza nem térő alkalom, szüleim is támogattak ebben, így azonnal igent mondtam, mondtunk. Nagyon várom már, kicsit izgulok is, de nem félek” – folytatta a sportoló, aki egy olimpiai bajnoknál lakik majd.

„Befogadócsaládoknál helyeznek el mindenkit, én Ryan Berubéknál lakom majd. Bevallom, nem számítottam arra, hogy egy ilyen sikeres sportoló családjával tölthetek el pár hetet. Emiatt is van bennem egy kis izgatottság” – árulta el Mátyás, aki imád vízilabdázni.

„Ebből nem egyszerű kiszállni, de nem is szeretnék. Élvezem a játékot, azt gondolom, jól is megy, rengeteg meccset játszom, hiszen az utánpótlásban a serdülő- és ifibajnokságban is számítanak rám, illetve az ob II-es felnőttcsapatban is lehetőséget kapok. Bevallom, szeretném, ha a győriekkel lépnénk egyre feljebb, és eljutnánk akár a legmagasabb osztályig is” – tette hozzá Hateier Mátyás, aki minden poszton szerepel.

„Most már kapuba nem állok be, de egyébként ott kezdtem a vízilabdát, aztán az akkori edzőm, Debreczeni Nóra vitt ki a mezőnybe, és milyen jól tette” – mondta nevetve a fiatal játékos, aki később egy amerikai ösztöndíjnak is nagyon örülne.

„Nyilván ehhez az is kell, hogy most jól teljesítsek, mert ez megalapozhatja a jövőt. Nem azért egyszerű, mert a bajnokság nagyjából egy hete alatt sok meccs lesz, akár napi három is, ami megterhelő, de bízom benne, hogy sikerül megállnom a helyemet” – mondta végezetül a győriek tehetsége.