Eb-döntőt fújt a győri játékvezető

Eb-döntőt fújt a győri játékvezető

  • Post category:Hírek
Debreceni Nóra a vb-n és reményei szerint az Olimpián is ott lehet a medence szélén.

A közelmúltban a hollandiai Eindhoven-ben rendezték meg a nők Európa-bajnokságát, melyen a fináléba a házigazda holland válogatott és Spanyolország jutott be. Magyarország az ötödik helyen végzett, és ezzel – egyelőre – nem szerzett olimpiai kvótát.
 
A döntő egyik játékvezetője az UNI Győr-GYVSE legfiatalabbjainál edzősködő Debreceni Nóra volt, aki az izraeli Matan Schwartzcal együtt fújta az utolsó meccset.
 
 
A párharc egyébként a tavaly nyári, fukuokai világbajnokság döntőjének „visszavágója” volt: Japánban a hollandok ötméteresekkel diadalmaskodtak, ezúttal azonban rendes játékidőben győzték le 8–7-re a spanyolokat. A győztes gól hat másodperccel a vége előtt esett, Bente Rogge emberelőnyben bombázott kapura, a labda a bal kapufáról kifele vágódott ugyan, de a spanyol kapus tarkójáról a képzeletbeli gólvonalon túlra pattant.
A hollandok legutóbb 2018-ban, összességében pedig hatodszor lettek Európa-bajnokok, amivel megerősítették első helyüket az örökrangsorban.
 
A finálé magyar szereplője, Debreceni Nóra elmondta: hatalmas élmény volt a döntőt fújni.
„Háromezer szurkoló volt a lelátón, kiváló hangulat volt az uszodában – kezdte Debreceni Nóra, aki közmelegedésre fújta a döntőt a kollégájával. – Szerencsére nekünk is jól sikerült a játékvezetés, semmi probléma nem volt, mindenkitől sorra kaptuk a dicséreteket, a pozitív visszajelzéseket. Ez volt pályafutásom eddigi legnagyobb eseménye, ahol fújhattam a sípot. Korosztályos világversenyen már vezettem döntőt, a felnőttek között most adatott ez meg először.”
 
 
Debreceni Nóra szerint az Eb rendezése is tökéletes volt, pedig hét-nyolc hét állt csak a szervezők rendelkezésére, mert eredetileg az izraeli Netanyában lett volna a kontinensviadal, de a közel-keleti konfliktus miatt nem lehetett volna biztonságosan megrendezni a viadalt, így Eindhoven ugrott, és lett – mint később kiderült – tökéletes házigazda.
 
„Minden nap vezettem mérkőzést az Eb-n, az egyik elődöntőt is megkaptam – folytatta Nóra – Ennek egyik oldalról nagyon nem örültem, mert ez azt is jelentette, hogy a magyar válogatott nem jutott be a négy közé. Nem bántam volna, ha ők vannak ott, én meg nem, de talán majd a világbajnokságon.”
 
 
Az ugyanis már eldőlt, hogy Debreceni Nóra ott lesz a dohai vb-n, melyet február 04. és 17. között rendeznek meg.
„Tiszta szívemből szurkolok a lányoknak, hogy minél jobban szerepeljenek, és megszerezzék az olimpiai kvótát. Nem leszek csalódott, ha emiatt nem lennék érdekelt majd a vb végjátékban” – tette hozzá Debreceni Nóra, akinek nagy álma, hogy ott legyen a párizsi Olimpián is.
 
„Azt gondolom, erre van reális esély, de addig még sok van hátra. Én mindenesetre minden meccsen, amelyiken játékvezetőként közreműködhetek, igyekszem úgy teljesíteni, hogy ott lehessek majd Párizsban. Tulajdonképpen lehet azt mondani, hogy rám is kvótaszerző vb vár, de azért a legfontosabb, hogy a női válogatott is megszerezze az indulás jogát, viszont úgy lenne a legtökéletesebb, hogy a két csapat mellett játékvezetőként én is részese lehetnék az Olimpiának” – mondta végezetül Debreceni Nóra.