BEK-győztesként Győrben

BEK-győztesként Győrben

Új vezetőedző érkezik Győrbe

Vogel Zsolt személyében neves szakembert nyert a Győri VSE vízilabda-szakosztálya. A játékosként BEK-győztes tréner, egyben a 2001-es korosztály válogatottjának egyik edzője augusztustól dolgozik a győri vízilabda felemelkedésén.

Sokakat talán meglepett döntésével Vogel Zsolt, aki a Ferencvárost hagyja ott a Győri VSE kedvéért. A szakember a nyáron csatlakozik a szakmai stábhoz. Döntésében szerepet játszott, hogy valami teljesen új felépítésének lehet aktív szereplője.

„Tény, a Fradi sokkal nagyobb hagyományokkal bír, erős felnőttcsapattal rendelkezik, míg Győr egyelőre csak az utánpótlásra koncentrál. Éppen emiatt viszont nagy kihívás itt dolgozni, igazi úttörő feladat vár rám, ránk. Tisztában vagyok azzal, hogy az eddig meglévő komfortzónából lépek ki, de mindig is érdekeltek a komoly kihívások, s kíváncsi természetű is vagyok. Ilyen munkát még nem nagyon végeztem, most eljön ennek is az ideje” – mondta Vogel Zsolt, aki legnagyobb sikereit az UTE-val érte el, a ’90-es évek nagycsapatának tagja volt, a bajnoki címek mellett 1994-ben megnyerte a BEK-et és az európai szuperkupát is a lilákkal.
„Háromszor is játszottunk a BEK-ben döntőt, sajnos csak egyet tudtunk megnyerni. A hazai környezetben, a Catalunyától elszenvedett vereség még ma is fájó emlék, ha valami miatt van bennem hiányérzet a pályafutásom során, akkor az az elbukott finálé. A harmadik alkalommal már nem mi voltunk az esélyesek, ott valahol papírforma-eredmény született” – folytatta a szakember, aki annak idején a délszláv háborút is megúszta.

„A harmadik BL-döntő utáni vérfrissítés áldozata lettem, többek között akkor hagyta el az Újpestet Benedek Tibor, Dala Tamás vagy Vincze Balázs is. Külföldön folytattam, s éppen Budván játszottam, mikor kitört a háború. Megmondom őszintén, ott annyira nem érződött a feszült helyzet, a családom Magyarországon többet tudott, jobban izgult. Végül még a bombázások előtt haza tudtam jönni. A sportélet is leállt ugyanis, a bajnokságot is lefújták, tulajdonképpen pár dolgomat leszámítva minden ott maradt. Így utólag inkább egy kaland volt az egész, szerencsére megúsztam az igazán kemény helyzetet” – mesélte

Vogel Zsolt, akinek két fia lassan kezdi túlszárnyalni az apai sikereket.

„Két éve Isztambulban ifjúsági vb-t nyert Soma és Simon fiam. Én magam sosem voltam még korosztályos válogatott sem, nagyon telített volt az a poszt, ahol én játszottam. Ezzel egyébként nem volt gondom, a klubsikerek bőven kárpótlást nyújtottak. Nagyon örülök viszont, hogy a két fiú ennyire sikeres. Azt szoktam mondani, hogy ők már nem Vogel Zsolt fiai, hanem én vagyok Soma és Simon édesapja. A junior korosztályban tavaly egy bronzérem jutott nekik a vb-n, s bár korban lassan akár felnőttválogatottak is lehetnek, azért ezt a lépcsőfokot nem lesz könnyű megmászni. Kellő türelem és kitartás kell ehhez, de ez megvan a két srácban” – mondta a büszke édesapa, aki marad a serdülőválogatott edzője, melyet Benczur Mártonnal közösen visz.

„Győrbe költözöm, de a budapesti edzések is megoldhatóak, a két város közti távolság nem vészes. Mindenesetre nagyon várom a kezdést Győrben, az infrastruktúra, a körülmény adott a színvonalas munkához” – tette hozzá végezetül Vogel Zsolt.

cikk: Szabó Gábor Kisalföld